wie ben ik?UitgangspuntenConsultBehandelmethodesContact
 
 
Gebruik de menuknoppen!
 

Hier ga ik nader in op de belangrijkste behandelmethodes die ik in mijn praktijk gebruik:
  massage
  klassieke homeopathie
  Bachbloesemremedies
  voedings- en kruidenadviezen

 

 

 

Massage

Massage valt onder de natuurgeneeskunde. In de natuurgeneeskunde zien we de mens als n geheel: de benadering volgens het holisme. Als de geest verkrampt, dan verkrampt het lichaam en als het lichaam ontspant, ontspant de geest. Ik zie massage als de kunst van het aanraken: wanneer het lichaam aangeraakt wordt, wordt de geest aangeraakt. Zo komt de mens die gemasseerd wordt dichter bij zichzelf. De massage maakt afvalstoffen los, die het lichaam vervolgens kan kwijtraken. Blokkades worden opgeheven en energie gaat beter doorstromen, waardoor mensen zich lekkerder en meer ontspannen voelen.

Bij mij kunt u op de massagetafel terecht voor de volgende vormen van massage:

 • Ontspanningsmassage
  is geschikt bij lichamelijke of psychische klachten zoals schouder-, nek- en rugpijn, hoofdpijn, stress, slaapproblemen.
 • Diepe bindweefselmassage
  werkt goed op vastzittende spieren en spiergroepen.
 • Voetreflexmassage
  gaat uit van het eeuwenoude principe dat door zones op de voeten aan te raken corresponderende zones in het lichaam kunnen worden gestimuleerd. Voetreflexmassage kan worden ingezet voor ontspanning en bij allerhande lichamelijke klachten (bijvoorbeeld constipatieklachten).
 • Rebalancingmethode
  is een subtiele methode die lichaamsbewustzijn brengt.

Op een mat op de grond geef ik ook nog de volgende oosterse massagevormen:

 • Klassieke Shiatsumassage 
  komt uit de Chinese geneeskunde en wordt door druk met de vingers direct op de huid gegeven. Bij deze vorm van massage hoort een vast patroon van punten, waar ik langs loop door er met mijn duimen op te drukken. Dit is een geschikte massage bij klachten als rsi, tennisarm, rugklachten, hoofdpijn.
 • Zen-shiatsu massage
  is een andere vorm van drukmassage (met handen, ellebogen en knien) op de meridiaanbanen. Gemakkelijk zittende kleding is hierbij een aanrader, dan kan er goed gestrekt worden.

In een massage kies ik meestal voor een combinatie van deze verschillende vormen. Als u bijvoorbeeld last hebt van nek en rug, kan dit zich uiten in hoofdpijn. Dan masseer ik de rug en nek en neem eventueel de reflecterende zones op de voeten erbij. Door de massage wordt de bloedsomloop gestimuleerd. Het bloed kan daarna weer meer zuurstof aanvoeren en afvalstoffen verwijderen.

Een clint die ik regelmatig masseer, vertelde me dat hij de avond na de massage geen slaappil nodig heeft.
Hebt u ook moeite zich te ontspannen? Na een massage is de kans groot dat u wilt blijven liggen om lekker weg te soezen.

 

 

Klassieke homeopathie

Het uitgangspunt van de klassieke homeopathie is dat ziektesymptomen het eindproduct vormen van een lang proces. Zo'n proces wordt altijd veroorzaakt door een verstoorde levensenergie, die de homeopathie probeert te herstellen.
In de homeopathie wordt tegen een kwaal een geneesmiddel ingezet dat bij een gezond iemand die kwaal juist teweeg zou brengen. Dat geneesmiddel is altijd gebaseerd op natuurlijke producten van planten, dieren of mineralen. Het middel wordt in zo'n geringe hoeveelheid toegediend dat het de natuurlijke herstelkracht van het menselijk organisme ondersteunt. Homeopathie sluit dus nauw aan bij het zelfherstellende vermogen van de mens.
Voor het totaalbeeld (hoofdklacht en andere uitingen van verstoorde levensenergie) geven we in de regel slechts n homeopathisch middel tegelijk. Dit middel stimuleert uw zelfherstellende vermogen en het brengt uw levensenergie meer in balans.

De homeopaat zoekt naar een middel dat bij een gezond mens de kwaal veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan verkoudheidsverschijnselen. Daar horen klachten bij zoals een loopneus, tranende ogen en veelal keelpijn. Een middel dat dit alles teweegbrengt is de ui. Als je een ui schoonmaakt, krijg je tranende ogen en een loopneus; maak je een hele berg uien schoon, dan doet je keel zeer. Een van de middelen tegen verkoudheid is een uienproduct, namelijk Allium Cepia'.

Een klassiek homeopaat kiest voor de totaalaanpak en zoekt naar dt middel dat het beste past bij zowel de klacht als bij de psychische gesteldheid van deze clint. Het kan dus voorkomen dat uw buurvrouw voor precies dezelfde klacht een ander middel krijgt voorgeschreven.

 

 

Bachbloesemremedies

Bachbloesems werden in de jaren dertig van de vorige eeuw ontdekt door Bach (arts en homeopaat). Hij ontwikkelde als eerste bloesemremedies. Daarbij gaat het om plantaardige aftreksels die per clint samengesteld worden om een verstoorde gemoedstoestand in balans te brengen.
Om de juiste bloesemremedie te kiezen, gebruik ik de spiertest , uw intutie of een in te vullen vragenlijst (methode Dietmar Kramer).

Maakt u een stressvolle periode door, omdat u bijvoorbeeld examen moet doen? Dan kunt u het samengestelde middel Rescue' van Bach nemen. Doe 2-4 druppels in een glas water en neem daar over de dag verdeeld steeds een slokje van.
Het werkt echter effectiever om uit te zoeken welke middelen specifiek voor u in uw situatie geschikt zijn en daar een samenstelling van te maken.
Bach is op 38 middelen uitgekomen die corresponderen met gemoedstoestanden zoals onzekerheid, moedeloosheid, angst en overbezorgdheid.

Het werkt ook bij dieren. Toen onze hond als pup bij ons kwam kreeg hij gedurende een week of twee zijn eigen druppelsamenstelling. Daarmee hebben we de overgang van nest naar single voor hem wat gemakkelijker gemaakt.

 

 

Voedings- en kruidenadviezen

Wat, wanneer en hoeveel eet en drinkt u eigenlijk? Omdat we in de natuurgeneeskunde naar heel de mens kijken, is ook uw voedingspatroon belangrijk. Met gerichte adviezen kunt u daarin misschien de veranderingen aanbrengen die nodig zijn om de klachten te laten verdwijnen en u beter te gaan voelen.

Een jonge man bleef alsmaar verkouden. Toen we naar zijn eetgewoontes keken, bleek hij erg veel kaas te eten. Toen hij de kaas wegliet, werden zijn verkoudheden snel minder. Toch heeft hij af en toe nog zin in kaas. Maar nu kan hij zelf heel gericht de afweging maken: heb ik het ervoor over om voor een stukje kaas weer even verkouden te zijn?

 

Tip!
Hebt u een moeilijke stoelgang? Strooi dan eens vers gekneusde lijnzaadjes op uw boterham bij het gewone beleg. Op deze wijze creert u een boterham met n zaadsoort erbij: een interessante en smakelijke meergranen- combinatie!